Pages

Sunday 11 March 2012

Oregon


Z wikipedie: Území dnešního státu Oregon bylo odjakživa osídleno Indiány, původními obyvateli severoamerického kontinentu. Součástí USA je Oregon od 14. února 1859, kdy se připojil jako 33. stát. Oregon je rozlohou devátý největší stát USA. Kromě dvou velikých řek Columbia a Snake v něm nalezneme vysoké hory (nejvyšší Mount Hood - 3.428 m) a pouště na severovýchodě. V Oregonu je národní park Crater Lake National Park.
.........ležící u pobřeží Pacifiku severně od Kalifornie. Ze severu je ohraničen řekou Columbií a z východu Hadí řekou. Sousedí se státy Washington, Idaho, Nevada a Kalifornie. Hornatý povrch umožňuje provoz mnoha lyžařských středisek.


-nejvetsim mestem je Portland.

http://www.visitportland.com/






- hlavnim mestem je Salem.

http://www.oregonlink.com/


   The Oregon State Capitol Building in Salem Oregon

A nakonec par mych slov...Oregon je jedno z top mist, ktera bych chtela v USA navstivit, opet je to priroda, temer nedotcena, rozloha - najdete zde jak hory tak plaze...na blogu Anet (http://usa33.blog.cz/) ktera je jako au-pair v Oregonu od zacatku brezna se kocham fotkami z jejiho okoli..Sice ma vsechno daleko a jinak nez autem se nikam clovek nedostane,ale to mam tady v Anglii, kde uz skoro dva roky ziji, take...middle of nowhere  jak tomu tady rikame,ale je tu klid a neni tu ten typicky hluk z mesta, vse je sice dal a musite si vsude dojet autem..ale clovek si zvykne..Nikdy jsem nebyla typicky mestak a ani se za nej nepovazuju, byt pochazim z Plzne, v centru jsem nikdy nebydlela a na nasi vsi Nova Hospoda (cca 15min busem do centra), jsme byli spise jako ta ves uprostred niceho..doprava sice zajistena,ale clovek se tam necitil jako v dzungly mrakodrapu, obchodu a tak..Kolem dokola lesy, les za barakem, pole kousek.Oregon ma mnoho rezervaci, kde ziji dodnes potomci tehdejsich Indianu a me tohle tema vzdy zajimalo :))

No comments:

Post a Comment