Pages

Sunday 27 May 2012

Washington DC


Prisel cas na napsani neceho o Washington(u) DC, od ktereho budu cca 50minut jizdy autem a kam urcite bude smerovat moje jedna z prvnich cest v USA.

Tohle mesto je vlastne hlavnim mestem USA a sidlem prezidenta, kongresu a nejvyssiho soudu. Zajimavosti urcite je, ze na uzemi DC nenajdeme mrakodrapy jako v jinych mestech USA, je to proto, ze zadna budova nesmi byt vyssi nez Kapitol.

Zdroj nasledujiciho textu je google a wikipedia.

Všeobecně známé je, že Washington, D.C. nese své jméno podle prvního prezidenta George Washingtona, který také vybral jeho umístění. Méně známý je význam zkratky D. C. neboli District of Columbia. District označuje oblast okresu, na kterém mělo být podle ústavy vybudováno nové hlavní město unie. Columbia je dobové poetické označení pro Spojené státy americké. District of Columbia tedy znamená oblast hlavního města Spojených států amerických.

Washington DC ma mnozstvi muzei (na ktera se mimochodem moc tesim :) hlavne na muzeo s letadylkama). A mezi zajimavosti patri -

National Mall – park dlouhý 1 míli; spojuje Kapitol a Washingtonův monument; je lemován muzei Smithsonianovy Instituce
Kapitol – sídlo amerického Kongresu; stavěl se 1793 až 1800; během 19. století několik úprav.
Bílý dům
– sídlo prezidenta USA; dokončen 1811
Washingtonův monument – 169 metrů vysoký obelisk na Mallu; stavěl se 1848 až 1888
Lincolnův památník

Jeffersonův památník

Pentagon
- sídlo ministerstva obrany; dokončen 1943
Smithsonianova Instituce
– komplex muzeí nejrůznějšího zaměření
Arlingtonský národní hřbitov s hrobem J. F. Kennedyho

Knihovna Kongresu
– americká národní knihovna

Rada bych pripsala neco ke kazde zajimavosti, snad Vas to moc neunudi, ale me to prijde zajimave a nekdo si treba rad precte nejake informace pekne pohromade ;)


Washingtonův monument

-velký bílý obelisk na západním konci National Mall ve Washingtonu, D.C. Jde o jeden z prezidentských památníků ve Spojených státech postavený na počest George Washingtona, prvního prezidenta Spojených států a vůdce revoluční kontinentální armády, která získala nezávislost na britské nadvládě.

- monument je postaven z mramoru, žuly a pískovce. Byl navržen Robertem Millsem, význačným americkým architektem čtyřicátých let 19. století. Stavba památníku začala v roce 1848 a byla dokončena 1884, téměř 30 let po architektově smrti. Přerušení způsobil nedostatek prostředků a občanská válka. Rozdílnost v odstínu mramoru (viditelná přibližně od 50 m výše) jasně ohraničuje, kde se v roce 1876 se stavbou navázalo. Všeobecně se považuje za štěstí, že řecká dórská rotunda, kterou Mills plánoval postavit u základny monumentu, nebyla nikdy realizována.

-základní kámen byl položen 4. července 1848, špice byla osazena 6. prosince 1884 a dokončený monument byl slavnostně odhalen 21. února 1885. Oficiálně byl zpřístupněn veřejnosti 9. října 1888. Při otevření byl nejvyšší stavbou na světě se 169 m a zůstal jí až do roku 1889, kdy byla dokončena Eiffelova věž v Paříži, ale nadále zůstavá nejvyšší stavbou ve Washingtonu D.C.


Kapitol Spojených států amerických 


-Kapitol Spojených států amerických je budova která je místem schůzí zákonodárného sboru Spojených států amerických, sestávajícího ze Sněmovny reprezentantů, v počtu 435 zástupců, jejichž počet z konkrétního státu Unie závisí na velikosti populace tam žijící (poměrné zastoupení) a Senátu, z každého státu dva a celkově 100 zástupců.Tato budova byla mnohokrát přestavována a restaurována.

Bílý dům



Bílý dům je oficiálním sídlem a pracovištěm prezidenta Spojených států amerických, se kterým zde žije jeho rodina.

Jedná se o stavbu v pozdně georgiánském stylu. Stojí v městě Washington, D.C., na adrese 1600 Pennsylvania Avenue NW. Termín Bílý dům se běžně používá nejen pro samotnou stavbu, ale i pro administrativu prezidenta USA. Dům je starý více jak 200 let, prvním prezidentem, který sídlil v Bílém domě byl John Adams, který byl druhým prezidentem USA. Výstavba Bílého domu začala 13. 10. v roce 1792 a od této doby proběhlo mnoho renovací. Poprvé byl vymalován bílou barvou po válce v roce 1812, kdy Britové dům podpálili. Zásadní oprava nastala v roce 1961, kdy Jacqueline Kennedyová nakoupila mnoho historických i nových bytových zařízení. Celý dům zvládla zrenovovat během jednoho roku. Vytvořila zde muzeum americké historie se sbírkou prezidentských portrétů. Dnes Bílý dům obsahuje i lékařskou a zubní ordinaci, televizní studio, solárium, vnitřní bazén a úkryt proti jaderným bombám. Nyní v něm bydlí 44. prezident USA Barack Obama.

Bílý dům byl na návrh irského architekta Jamese Hobana postaven v roce 1792. Po úpravách a rozšířeních dnes zabírá plochu přes 5100 metrů čtverečních na pozemku o výměře více než sedmi hektarů.

+ Bílý dům má 131 pokojů, tři kuchyně, 35 koupelen, 16 ložnic 412 dveří, 147 oken, 28 krbů, 12 komínů, osm schodišť a tři výtahy. Dále pět celodenních kuchařů, 5000 návštěvníků denně a 1 825 000 návštěvníků ročně, tenisové hřiště, kuželkářskou dráhu, kino, plavecký bazén a podzemní úkryt.
+Na zahradě je vysazeno více než 300 druhů rostlin a přes 678 květin. Zahrada obklopuje celý objekt. Děti se každý rok na Velikonoční pondělí účastní tradičního koulení vajíček na trávě.Před Bílým domem se nachází šest metrů široký altán, který je umístěn před hlavním vchodem ve „Vchodové zahradě“.

Lincolnův památník

 -je prezidentský památník Spojených států, postavený k úctě prezidenta Abrahama Lincolna. Leží na ose National Mall ve Washingtonu, D.C. v USA. Budova je kopie řecké stavby Parthenón ale až na to že místo obrovské sochy athény je tam obrovská socha Lincolna. Jako jiné monumenty na National Mall, včetně blízkého Památníku vietnamských veteránů, Památníku veteránů korejské války a Národního památníku druhé světové války, je Lincolnův památník spravován Správou národních parků Spojených států. Pro veřejnost je otevřen od 8 hodin ráno do půlnoci po celý rok kromě 25. prosince.




......zbytek doplnim v pristim postu :)

(Jeffersonův památník

Pentagon

Smithsonianova Instituce

Arlingtonský národní hřbitov s hrobem J. F. Kennedyho

Knihovna Kongresu
)

No comments:

Post a Comment